TIPS

TIPS FÖR DIG SOM VILL UT OCH BACKPACKA

 • Väska och packning: TA INTE MED FÖR MYCKET. För tro mig, du kommer vilja shoppa lite också. Nu kan det vara så att jag är lite mer omöjlig än andra med att köpa på sig grejer, men hur som helst tycker jag att vill man verkligen ha något så ska man köpa det!! Du kommer ångra dig om du ska släpa på onödiga grejer som du helst inte vill slänga sen heller... och ha inte för stor väska, jag hade 55L och det var mer än lagom!! Älskade min väska, det är även dam-modell så den passade perfekt för min rygg. Det går att öppna upp väskan hela vägen med blixtlås och på så sätt sipper man gräva i ryggsäcken och man hittar ingenting...och självklart är själva blixtlåset gömt högst upp på väskan så det är svårt att komma åt. Ha gärna med en mindra väska också. Jag hade en vanlig ryggsäck som man kan ha till vardags på magen när vi reste. Denna använde jag sen till stranden eller när vi skulle ut på äventyr och olika utflykter. 
  Packa gärna i vakuumpåsar eller liknande. Det gör världens skillnad! Jag fick ju de gröna påsarna från XXL som jag la upp bild på under inlägget på mina julklappar och jag vet faktiskt inte hur jag skulle klarat mig utan dom. Herregud vad bra dom var. Då hade jag en påse för vanliga kläder (man kan ha fler, en för tröjor, en för shorts osv), en påse för bikinis och en för underkläder. PERFEKT.

 • Boende: För att vara en "riktig" backpacker måste man tydligen bo på ofärscha hostel. För det måste ju vara billigt va? Men jag tycker ändå boendet är viktigt när man är ute och resor på pass länge och för hela upplevelsen oavsett om man bara sover där. Man kan absolut testa på dessa äckliga boenden, men tro mig det var inte roligt. Och lika billigt som att bo på ett färscht hotell där man även inte behöver tänka på att gömma sina grejer. Med fräsch menar jag ju självklart då inte 5 stjärniga hotell, utan boenden där det inte är fler tusenfotningar än yta i badrummet eller där dom ändå städar och tvättar golvet ibland... Vissa hotell bodde vi till och med billigare än vissa hostel, det ni ;) Vi bodde några gånger på hostel, MEN fräscha. På hostelet i El Nido, Filippinerna, fick jag svamp under ena foten, fick gå med saltigt hår som kliade i 5 dagar pga duschen hade 5 svaga strålar + luktade avlopp så man gick runt och luktade det. Linnéa blev magsjuk och väskorna blev kolsvarta av golvet...ae det var bara äckligt. Så tänk på det också, ha skor när ni duschar på vissa ställen!! Självklart hade vi flip-flops när vi dushade men det hjälpte tydligen inte mig detta fall... men tänk verkligen på det!! Och skulle man bo så varje dag i 4 månader menar jag att allt skulle bli tungt bara. Nu säger jag inte att alla är just såhär... men ändå. SÅ låter detta lockande? eh nej. Så var noga med boendet ändå, du kan utan problem hitta färscha antingen hostel eller hotell för ett superbra pris. (Undantag har jag hört är till exempel Australien då allt annat är svindyrt).

 • Lite planering: Kolla gärna upp i förväg ungefär vad du vill göra på nästa destination. Vet du det är det lättare att leta boende. Som när vi ville besöka Kawasan Waterfall i El Nido, Filippinerna så kollade vi upp närmsta mysiga by/stad och hittade verkligen ett guldkorn (Moalboal).

 • Boka på vägen: Ja som föregående punkt, MEN boka inte allt direkt innan du åker iväg. Du kommer aldrig veta vad du har lust med när du väl är framme eller hur länge du vill stanna på varje ställe. Vi bokade första månaden i Afrika hemma. Sen hade vi hela Asien öppen, så himla skönt. Men skriv upp allt du bokar på vägen så du håller koll på allt!!

 • Solskydd: Ska du vara borta ett tag SMÖRJ IN DIG NOGA!! Jag smörjde mig med 50 de två första veckorna, sååå värt det. Skrubba dig gärna varje kväll när du duschar. Brännan kommer hålla sig så mycket längre när du är hemma sen och den blir mycket finare!! Så tänk inte som jag gör en vecka i Italien liksom ;) Nu har det snart gått två veckor sen jag kom hem och har inte flagat någonting alls än, inte heller under tiden jag var ute och reste flagade jag någonting!! Underbart.

 • Ett MÅSTE nr.1: TA DYKCERTIFIKAT!!! Du kommer ångra dig annars, troooooooo mig! Bästa jag någonsin gjort.

 • Budget: Åk med en BRA budget. Känner du innan du åker att du kommer behöva räkna varenda öre som du använder så ska du antingen korta av din resa eller spara pengar ett tag till!! Min resa på 4 månader utan att jag tänkte en sekund på pengarna eller räknade spenderade jag 80 000 kronor och då är ALLT inkluderat. Tycker 15 000-20 000 kronor i månaden är vad man borde satsa på och absolut kunna lägga ut innan man åker iväg...

 • Foto/Kamera: Är du som mig som älskar att fotografera? Jag hade nämligen ångest att jag inte kände att jag hade plats för min stora systemkamera... men så kom ju en ängel till mamma och hade köpt en liten systemkamera som jag fick ha med mig!! Sålänge det blir bättre bilder än mobilen (vilket detta verkligen var) så är det sååå värt att ta med sig en kamera. Annars fungerar ju absolut mobilen också. Denna kamera jag hade med mig blev jag helt förälskad i och den filmar 1080 och är bara så grym med wi-fi inställning!!!!!! Så utan internet, sladd eller något, bara genom wi-fi från kameran så hade jag bilderna över på mobilen på nolltid. Kameran heter: Sony DCS-HX90V

 • Aktiv!!: Gör saker! Aktiviteter eller utflykter, vad som helst. Ta reda på det som är ett måste på olika ställen och GÖR SAKER!! Vad är meningen med att resa runt jorden om man inte upplevt någonting?

 • Icabanken: Skaffa Icabanken om du inte redan har det!! Det är en superbra bank om man reser utanför Europa. Med det kortet kostar det ingenting extra som till exempel Handelsbanken. Den enda avgiften som tillkommer när man tar ut är den avgiften som själva bankomaten själv tar. Självklart är det också bra att ha två kort med sig, då har du alltid en backup. Ett som man hela tiden använder och ett kort som bara ligger någonstans säkert ifall det skulle hända något med det andra. I ett fall var det faktiskt så att Icakortet inte fungerade att betala med, då var det tur att vi hade våra andra kort med oss också!!

 • Bagage: Överflödig punkt men ändå... kolla så bagaget följer med hela vägen eller inte om man ska mellanlanda någonstans. Oftast behöver flygbolagen endast bokningsnumret för alla flyg så kan de fixa så det går hela vägen. Men försök inte ens med Air Asia... just det flyget vi skulle landa i Kuala Lumpur och vänta i 11 timmar kunde de inte skicka bagaget hela vägen och vägrade försöka även fast vi hade bokningsnumret. Aja vi slapp ju vänta de 11 timmarna då dom var snälla och släppa på oss på nästa flyg som gick direkt när vi landade. Tur i oturen!!
0 kommentarer